Prosty przepis na chleb. Smaczny, chrupiący i bez dodatków!


Najdroższa kiełbasa nie ma żadnego smaku jeśli będziemy musieli ją jeść samą, bez chleba, ale czy chleb, od którego codziennie uginają się półki sklepowe, a który pieczony jest z mrożonego ciasta, z dodatkiem kredy i różnego rodzaju polepszaczy można nazwać chlebem? Naprawdę szkoda, bo dużo tracimy nie znając jego prawdziwego smaku, a jak by na to nie patrzeć, to chleb jest podstawowym składnikiem naszej diety i warto poświęcić odrobinę czasu, żeby przynajmniej postarać się spróbować upiec go samemu. 

Oczywiście są przeróżne sposoby, można wyrabiać ręcznie, mikserem lub upiec w automacie do pieczenia chleba. Można piec z mąki pszennej, mieszanej, żytniej, z dodatkiem zakwasu lub samych drożdży. Jakikolwiek sposób nie wybierzemy to i tak upieczony przez nas chleb będzie nam o wiele bardziej smakował niż kupiony w sklepie, a jak dojdziemy do wprawy to na sklepowy nawet nie spojrzymy.

Dziś podam przepis na mieszany chleb bez dodatku zakwasu, tylko na samych drożdżach. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a wychodzi puszysty, smaczny i chrupiący. Chleb wykonany zgodnie z tym przepisem nie ma prawa się nie udać! 

Składniki:

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki żytniej
600 ml letniej wody
2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki) czyli 16 g
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dodajemy do nich wodę, mieszamy, a następnie odstawiamy na 10 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ok 3 minuty, po czym zakrywamy miskę folią aby zatkać dopływ powietrza i stawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i “wyrabiamy od siebie” tak aby wypuścić powietrze, po czym wkładamy do nasmarowanej oliwą i posypanej mąką blaszki, naczynia żaroodpornego lub innego rodzaju formy do pieczenia chleba. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz, przykrywając ściereczką. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 230 st. i wkładamy do niego chleb. Pieczemy 12-15 min po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 40 min.
  5. Upieczony chleb wykładamy na stolnicę i mocno skrapiamy wodą.                              

expres-24.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *