Metrowiec – bardzo proste i tanie ciasto tortowe.

Metrowiec – bardzo proste i tanie ciasto tortowe.

Lipiec 19, 2018 0 By Olga Wiśniewska


 

Składniki:

Ciasto

2 szkl. mąki krupczatki

2 szkl. cukru

8 jajek

10 łyżek wody

8 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Masa:

1 1/2 szkl. mleka

200 g. masła

20 ml. wódki

1 żółtko

1 op. budyniu waniliowego z cukrem

2 łyżki cukru pudru

Polewa

250 g. margaryny

250 g. cukru

8 łyżek mleka

3 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Oddzielić białka od żółtek
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej z przegotowaną letnią wodą
  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy żółtkowej
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta
  • Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao
  • Ciasto wlać do dwóch foremek o wymiarach 30 X 11 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. przez 40 min. 

Masa

  •  Budyń ugotować na mleku i wystudzić
  • Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać. Na koniec połączyć z wódką.

Polewa

Margarynę roztopić, dodać cukier, mleko, kakao i zagotować.

Metrowiec

  • Wystudzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, posmarować masą zlepiając na przemian jasne i ciemne.
  • Polać polewą dowolnie udekorować. Kroić ukośnie.

expres-24.pl