Kuchnia włoska: Udka z rozmarynem i smażone bakłażany.


Składniki:

Udka

6 udek z kurczaka

zioła włoskie

rozmaryn

oliwa

Smażone bakłażany:

2 bakłażany

sól

mąka

oliwa

Sposób wykonania:

Pieczone udka:

Przyprawę włoską mieszamy z rozmarynem i oliwą. Myjemy udka pod bieżącą wodą a następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. godz.,  aby marynata nadała mięsu smak. Następnie wykładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. na ok. 60 min.

Smażone bakłażany:

Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w cienkie (ok. 0,5 cm) paseczki. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min. aby wypuściły sok. obtaczamy w mące i smażymy na oliwie.

Podajemy z kurczakiem i świeżym chrupiącym pieczywem.

expres-24.pl

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *