Karagen E407- kancerogenny dodatek do żywności, może wywołać też cukrzycę typu 2.

W badaniach na zwierzętach karagen wykazuje właściwości kancerogenne, a badania na myszach (2012 – Chicago) wskazują na rolę karagenu w kształtowaniu zaburzeń działania insuliny, mogących prowadzić do występowania cukrzycy typu 2. Podejrzewa się, że ma też związek z owrzodzeniami jelita, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego Dodatkowo efektem nadmiernej konsumpcji tej substancji ( jednak nie ustalono konkretnej dawki) są nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Badania pokazują, że po wyeliminowaniu z diety karagenu pacjentom ustąpiły objawy jak wzdęcia brzucha, biegunki czy objawy zespół jelita nadwrażliwego.W organizmie człowieka jest trudny do strawienia ze względu na swoją budowę.


Karagen to substancja polisacharydowa powstająca z czerwonych alg morskich. Należy on także do grupy substancji nazywanych w technologii żywności: hydrokoloidami. Ze względu na to, że nie są one trawione w organizmie mogą być uważane za substancję balastową podobnie jak błonnik pokarmowy. Mogą być dodawane do żywności niskoenergetycznej/dietetycznej jako wypełniacz lub składnik, który może w produkcie zastąpić tłuszcz lub skrobię. Karagen dodawany jest do: dżemów, galaretek, marmolad, lodów, jogurtów, napojów mlecznych z kakao, ketchupu, sosów majonezowych i sałatkowych oraz śmietanek pasteryzowanych, ciast, wyrobów garmażeryjnych, coraz częściej wykorzystywany do produkcji wędlin, wędzonek, konserw mięsnych a także past do zębów.


To właśnie karagen jest wstrzykiwany m.in. do kurczaków aby zwiększyć masę mięsa.

Stosuje się go także jako wypełniacz produktów mięsnych, np. do zwiększania masy mięsa. Dzięki temu kupujemy większy kawałek mięsa za te samą lub wyższą cenę. Podczas gdy mięsa w mięsie jest mniej niż produkcie wyjściowym. Kiedyś używano go w ilości około 5-7 g/kg wyrobu mięsnego. W tej chwili trudno dotrzeć do danych producentów w jakich ilościach stosują go w swoich produktach.


Karagen wykazuje właściwości kancerogenne

Jest coraz więcej doniesień, że karagen może sprzyjać rozwojowi nowotworów, a zaglądając na portale o zdrowej  żywności można znaleźć takie info: Karagen E407 używa się go do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Według zagranicznych badań jest szkodliwy. Prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że karagen powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy„.

expres-24.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *