Przepyszne ciasto z owocami i galaretką.


Składniki:

Biszkopt

  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250 g. masła
  • 1 op cukru waniliowego
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykończenie

2 op. galaretki o dowolnym smaku

ok kg. owoców według uznani

Sposób wykonania:

Biszkopt

  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
  • Mąkę wymieszać z proszkiem
  • Do ubitych białek dodać żółtka, dalej ubijać
  • Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać
  • Ciasto wlać do wyłożonej blaszki o wymiarach 25 X 40 cm
  • Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut

Masa budyniowa

  • Z mleka, mąki oraz cukru ugotować budyń
  • Utrzeć masło i dodawać porcjami wystudzony budyń

Wykończenie

  • Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody (połowę mniej niż podają na opakowaniu)
  • Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć wodą z cytryną i cukrem
  • Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim płatem.
  • Pozostały krem wyłożyć na wierzch. Ułożyć owoce. Zalać galaretką.

expres-24.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *