Bigos w środku lata.


Składniki:

3 cukinie

10 dag wędzonego boczku

20 dag. kiełbasy

2 cebule

10 pieczarek

3 dojrzałe pomidory

250 ml bulionu

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Boczek pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Cukinię obrać, przekroić na pół i usunąć miąższ z nasionami, a to co pozostało pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałeczki. W dużym garnku przesmażyć boczek, dodać cebulę a po kilku minutach pieczarki. Kiedy woda z grzybów odparuje, wrzucić cukinię i dusić 20 min. pod przykryciem, podlewając co jakiś czas bulionem. Pomidory obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, natomiast kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić wszystko do garnka. Szczypiorek umyć i niezbyt drobno posiekać. Dusić razem jeszcze 30 min. Kiedy warzywa będą miękkie, oprószyć je pieprzem, posolić oraz posypać szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.

Rada:

W podobny sposób można zrobić bigos z kabaczka, bakłażana lub fasoli, dodając przyprawy, np. do fasoli świetny będzie kminek, natomiast smak bakłażana podkreśla tymianek.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *