Bigos w środku lata.

Bigos w środku lata.

Lipiec 26, 2018 0 By Olga Wiśniewska


 

Składniki:

3 cukinie

10 dag wędzonego boczku

20 dag. kiełbasy

2 cebule

10 pieczarek

3 dojrzałe pomidory

250 ml bulionu

1 pęczek szczypiorku

sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Boczek pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Cukinię obrać, przekroić na pół i usunąć miąższ z nasionami, a to co pozostało pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałeczki. W dużym garnku przesmażyć boczek, dodać cebulę a po kilku minutach pieczarki. Kiedy woda z grzybów odparuje, wrzucić cukinię i dusić 20 min. pod przykryciem, podlewając co jakiś czas bulionem. Pomidory obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, natomiast kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić wszystko do garnka. Szczypiorek umyć i niezbyt drobno posiekać. Dusić razem jeszcze 30 min. Kiedy warzywa będą miękkie, oprószyć je pieprzem, posolić oraz posypać szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.

Rada:

W podobny sposób można zrobić bigos z kabaczka, bakłażana lub fasoli, dodając przyprawy, np. do fasoli świetny będzie kminek, natomiast smak bakłażana podkreśla tymianek.